Lubušské filmové leto uvádza 11 slovenských filmov

01.07.2013 Celý región

Bratislava 1. júla (TASR) - V programe filmového festivalu krajín strednej a východnej Európy Lubušské filmové leto, ktorý sa začal v nedeľu 30. júna v poľskom meste Lagów, ani tento rok nechýba slovenská kinematografia. "Festivaloví diváci na jeho 42. ročníku uvidia 11 slovenských filmov, pričom zastúpenie tento rok máme v každej zo súťažných sekcií," informovala TASR Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Do Súťaže celovečerných hraných filmov sa dostali Anjeli Róberta Švedu, debut Ivety Grófovej Až do mesta Aš a dva koprodukčné filmy - 7 dní hříchů (r. Jiří Chlumský) a Dozvuky poľského režiséra Wladyslava Pasikowskeho.

V Súťaži dokumentárnych filmov sa o priazeň poroty uchádzajú dokumenty Absolventi/Sloboda nie je zadarmo (r. Tomáš Krupa), Kino Svet (r. Marek Janičík) a dokumentárna hra Zvonky šťastia Mareka Šulíka a Jany Bučky. Slovensko má svoje zastúpenie aj v Súťaži krátkych filmov, premietne sa v nej snímka Ja som baník, kto je viac režiséra Romana Fábiana.

Festivalový program ponúka aj ďalšie slovenské snímky - Miluj ma alebo odíď Mariany Čengel Solčanskej, dokument Jara Vojteka Cigáni idú do volieb a krátky film Hviezda Andreja Kolenčíka.

Filmový festival Lubušské filmové leto (Lubuskie Lato Filmowe) vznikol v roku 1969 v meste Lagów ako prehliadka poľského hraného filmu. Od roku 1990 sa z neho stal medzinárodný filmový festival s dôrazom na snímky z postkomunistických krajín strednej a východnej Európy. Na jeho vlaňajšom 41. ročníku ocenili aj slovenských tvorcov. Neštatutárnu cenu pre dokumentárny film získala snímka Mateja Mináča Nickyho rodina, Cenu Klubu Kultúry koprodukčný film Alois Nebel Tomáša Luňáka a Zlaté hrozno pre krátky film si odniesla snímka Jany Bučky Camino. Súčasťou prehliadky sú každoročne aj diskusné fóra a semináre.

Lubušské filmové leto potrvá do 7. júla. Viac informácii o 42. filmovom festivale krajín strednej a východnej Európy nájdu záujemcovia na www.llf.pl.
 

Vyberte región